Email
Facebook
Twitter
Instagram
Vimeo

Algunes reflexions al voltant del tancament de l’escola bressol la Font del Rieral

Publicat per el 27 octubre 2012 a Notícies | 1 comentari

Núria Federico, regidora d’Independents-esquerra

El darrer dijous de setembre, en el Ple Municipal, van fer-se efectius els acomiadaments de 8 persones, totes elles treballadores de l’EB La Font del Rieral. Aquest ha estat el darrer capítol d’una llarga història que comença amb l’aprovació unànime de la creació d’una segona escola bressol al poble. De fet aquest era un punt que també estava en el programa de CIU i que el govern d’I-ERC amb el PSC-PSOE va fer realitat. L’original estètica de l’edifici ja va fer córrer molts comentaris negatius, però en cap cas es va posar en dubte la necessitat d’un servei com aquest. Cap declaració en contra, cap manifestació popular. Al contrari, tothom content perquè les famílies podien optar entre dues escoles situades en cadascun dels dos nuclis del poble. Any 2011, canvi de govern, ara és CIU juntament amb el PP qui pren decisions. I, entre d’altres, decideix el 4 de juny “tancar temporalment” l’EB La Font del Rieral. Sense previ avís i havent-los preguntat i la sra. regidora havent-ho negat reiteradament durant tot el curs. Davant les mobilitzacions i pressions de tot un col•lectiu se’ls ofereix l’espai per a muntar una escola en règim de cooperativa a cost zero sempre i quan presentin un projecte. I que les ajudaran perquè puguin aconseguir totes les subvencions que puguin. Aquesta afirmació del sr. alcalde la va repetir en el ple del dia 28 de juny, donant la seva paraula que així seria. Per aquest motiu es va canviar la data d’amortització dels llocs de treball a 30 de setembre, perquè així les educadores tinguéssin temps per redactar el projecte. A principis de setembre se’ls diu, un cop presentats els dos projectes, el pedagògic i l’econòmic, que de cedir l’espai a cost zero de lloguer res de res, que s’ha d’obrir un concurs públic i que han de consultar als seus serveis jurídics. Tres dies després es reafirmen en que ni en concurs públic no hi ha la possibilitat de cessió de l’espai, que si l’escola esdevé privada l’ajuntament haurà de tornar els 400.000 € que va rebre de subvenció.
Si bé és ben greu el tancament d’un servei educatiu públic que garanteix les mateixes possibilitats educatives a tota la població, el més greu encara ha estat la incoherència i improvització de tot el procés.

 

Veient la successió d’aconteixements sobre el tancament de l’escola bressol quedar clar que en el moment de prendre la decisisó ho van fer precipitadament, sense haver estudiat el cas ni haver-se assessorat enlloc. Durant aquests dos mesos el que han aconseguit ha estat fer creure a dos col•lectius (educadores i famílies) que era possible mantenir l’esperit i el projecte iniciat dos anys abans, més encara quan allarguen el moment de l’amortització aquest temps. Si bé és ben greu el tancament d’un servei educatiu públic que garanteix les mateixes possibilitats educatives a tota la població, el més greu encara ha estat la incoherència i improvització de tot el procés: anuncien tancar sense haver buscat una solució amb els diferents agents actius de la població, proposen una obertura del local a un col•lectiu en règim privat de cooperativa i, quan ho tenen a les mans, al•leguen que no ho poden oferir si no és en un concurs públic per posteriorment sentenciar que tampoc poden oferir-lo a un col•lectiu privat perquè els termes de la subvenció de la Generalitat (de 400.000€) fixen la impossibilitat de cedir-lo privadament abans de 15 anys. Aquesta gestió només ha fet palès la manera i les formes d’actuació d’un govern que primer actua i després pensa i, segons la resposta de la població, va variant l’argumentació i els termes de les negociacions. El més greu de tot plegat, a més dels procediments, és que un govern de dretes tanca una escola pública í obre una desigualtat més: la de les mateixes oportunitats i drets a l’educació per a tots els ciutadans i ciutadanes. Què hem de pensar de tot plegat quan després d’una inversió dels santaeulaliencs d’1.200.000€ per a la seva construcció es tanca un edifici sense cap previsió d’utilització en el futur?

Article publicat a El 9 Nou el 22 d’octubre de 2012

1 Comentari

  1. Nuria, voldría fer palés que el partit que va fer possible va ser el PSC, totalment sobirà i que te acords federals amb el PSOE. Agraire ho tingueu en compte en futures publicacions. Gracias.

Fes un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *