Email
Facebook
Twitter
Instagram
Vimeo

Moció al ple municipal perquè l’Estat aprovi la dació per pagament i evitar els desnonaments

Publicat per el 21 juliol 2012 a Notícies | 1 comentari

Independents-esquerra presenta al ple del 24 de juliol una moció per instar el govern de l’Estat a regular la dació en pagament. Aquesta figura és la que permet a les persones que no poden fer front a les hipoteques, entregar la seva propietat a l’entitat bancària i saldar tot el préstec pendent de pagament. La situació actual obliga moltes famílies a entregar la seva vivenda al banc, però sense saldar tota la hipoteca, que han de continuar pagant a l’entitat bancària.

L’esclat de la crisi i l’augment de l’atur fa que milers de famílies arribin a una situació límit que no els permet cobrir les seves necessitats més bàsiques. I segons les dades del Consell General de Poder Judicial, que entre 2011 i 2012 les execucions hipotecàries podrien arribar a les 500.000 famílies a tot l’Estat. Quan això succeeix, les famílies no només s’enfronten a la pèrdua de seu habitatge sinó també a una condemna financera de per vida: l’entitat bancària interposa una demanda i s’inicia el procés d’execució hipotecària que finalitza amb la subhasta de l’immoble. Si la subhasta queda deserta (cosa que en l’actual context de crisi passa en la majoria dels casos), amb la llei vigent l’entitat bancària s’adjudica l’habitatge pel 60% del valor de taxació i segueix reclamant el pagament del deute restant, més els interessos i costes judicials mitjançant l’embargament de nòmines, comptes, etc, així com embargaments als avaladors.


És inadmissible que un Estat democràtic estigui produint milers de desallotjaments al mateix temps que existeixen més de 2 milions de pisos buits que no estan complint amb la seva funció social

Per tot això, Indpendents-ERC proposa al ple municipal demanar al Govern central que, tal com ve proposant la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i altres organitzacions socials, que aprovi una modificació de la regulació hipotecària que inclogui la figura de la dació en pagament retroactiva. També:

  • Aprovar una moratòria o implementar les mesures necessàries per paralitzar i donar solució als desnonaments de les famílies en situació d’insolvència sobrevinguda i involuntària.
  •  Estudiar les mesures a emprendre a nivell municipal per paralitzar els desnonaments, creant una comissió mixta en què participin representants del ple municipal i de les associacions d’afectats, veïnals i altres organitzacions socials coneixedores de la problemàtica, així com els tècnics municipals necessaris.
  •  Actualitzar el cens d’habitatges desocupats del municipi, que inclogui també aquelles promocions d’habitatge desocupat o inacabat, en mans de les entitats financeres o de les promotores immobiliàries.
  •  Mediar amb les entitats financeres perquè facilitin mantenir-se en el seu habitatge actual, mitjançant un arrendament a la família expropiadora, vetllant perquè en cap cas el lloguer superi el 30% dels ingressos familiars.
  •  En cas d’efectuar-se el desnonament, establir un protocol d’actuació d’urgència per tal de trobar solucions per als casos de famílies desnonades.
Teniu més informació a la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca.
I podeu consultar el text íntegre de la moció al següent enllaç:

1 Comentari

  1. Al ple del 17 de juliol, el govern de dretes (CiU i PP) van votar en contra de la moció, que no s’ha aprovat ja que tots dos partits tenen majoria absoluta.
    Sota el peregrí argument de que suposaria més temps de gestió administrativa per part de l’Ajuntament van dir que no a un text calcat del que ha aprovat el Parlament de Catalunya.
    De nou els ciutadans de Santa Eulàlia queden indefensos davant de l’actitud obstruccionista i conservadora de l’alcalde Brustenga i dels regidors que li donen suport.

Fes un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *