Email
Facebook
Twitter
Instagram
Vimeo

Poc sentit democràtic

Pere Cabot, regidor d’Independents-esquerra

A Santa Eulàlia, d’ençà dels Ajuntaments democràtics, ja fa més de 30 anys, l’activitat política municipal s’havia caracteritzat pel bon tarannà i les bones maneres de conducta democràtica dels diferents governs fos quin fos el seu color polític. Sovint ens en havíem felicitat, sobretot quan en altres indrets els atacs personals i les discussions anaven més enllà de criteris polítics o ideològics i no es posava com a primer objectiu un millor servei als ciutadans.

Els últims anys, sobretot l’última legislatura, els dos grups de l’oposició de CiU i PP, van instaurar un estil que, al meu entendre, va alterar la convivència i respecte que fins aleshores havia imperat al nostre poble. El govern d’Independents-Esquerra i PSC va mantenir en tot moment les maneres sense desviar-se ni un mil·límetre del seu estil de transparència, respecte i sentit democràtic. Sentit corroborat, sobretot, pel manteniment durant les dues últimes legislatures de la comissió delegada, on es tractaven tots els punts prèviament a la seva aprovació per la comissió de govern municipal i on tots els grups podien participar, preguntar i opinar el que creguessin convenient. I també en la riquesa dels debats que es generaven en els plens, on es respectaven totes les opinions i es permetien les intervencions necessàries per que tothom pogués defensar el seu punt de vista.

Això s’ha acabat. En el gairebé un any que porten CiU i PP al govern, encapçalats per l’Alcalde Joaquim Brustenga, s’ha evidenciat la seva prepotència, intolerància i poc sentit democràtic com queda de manifest una i altre vegada quant d’una manera respectuosa i educada intentem expressar i defensar el nostre punt de vista i replicar els atacs sistemàtics i poc fonamentats que es fan als governs anteriors d’Independents-Esquerra i PSC. Posaré alguns exemples:

–          La supressió fulminant de la comissió delegada quant ells pocs mesos abans de guanyar les eleccions havien reclamat una major participació en la mateixa.

–          La negativa de l’alcalde a permetre debatre i donar dret a rèplica en infinitat de vegades en els plens municipals-. Com a exemple en l’últim ple del dia 10 de maig on només hi havia un únic punt a l’ordre del dia, i que aquest era, segurament el més important i que te més transcendència dels que s’han aprovat en tota la legislatura.

–          L’aprovació dels acords més importants utilitzant de manera reiterada i conscient el procediment d’urgència, com son una renegociació de crèdits per valor d’1,5 milions d’euros, l’amortització de diferents llocs de treball i l’aprovació del pla d’ajust econòmic de l’Ajuntament per poder rebre un crèdit per pagar a proveïdors. Tot amb l’únic objectiu d’evitar donar informació detallada i anticipada als grups de l’oposició i evitar el debat en els plens.

–          La negativa per part del Sr. Alcalde de permetre la formulació i argumentació de les preguntes fetes en les comissions informatives perquè siguin respostes en el ple.

–          La poca concreció, el contestar una cosa per una altre o el retard injustificat en la resposta de moltes preguntes que es fan tant en el ple com en instàncies presentades a l’Ajuntament. Algunes fa més de mig any que estan fetes i encara no han estat respostes.

–          La manca d’informació de les intencions i de les decisions del govern. Com exemples diré que de la supressió del servei de bus municipal ens en vam assabentar per l’informatiu de la televisió local “SET Informa”, de la presentació de l’auditoria perquè vam veure unes invitacions al taulell de l’oficina d’atenció ciutadana de l’Ajuntament, del canvi d’escut municipal perquè el vam veure en algunes publicacions de l’Ajuntament, etc.

–          La negativa a facilitar còpies d’alguns documents als quals, segons la llei, i tenim dret.

estic segur que a la immensa majoria de veïns no els agraden les males maneres cap a l’oposició que té l’alcalde Joaquim Brustenga.
Tampoc als que van votar CiU o PP

 

Els partits de l’oposició representem als centenars de ciutadans que ens van donar la seva confiança, gairebé la meitat dels que van anar a votar, i tots els regidors mereixem el mateix respecte per part de la màxima autoritat del nostre Ajuntament. Els plens municipals no son un simple tràmit on s’anuncien i es voten els diferents punts presentats, sinó que han de ser un lloc de debat on tots els grups que representem una part dels ciutadans del poble puguem defensar, consensuar o discrepar dels temes que es porten per la seva aprovació.

Això a Santa Eulàlia aquest últim any no ha estat així. Una prova evident ha estat l’últim ple municipal. Estic segur que a la immensa majoria de santaeulaliencs això no els agrada, tampoc als que van votar CiU o PP. Tots hem de contribuir a que canviï, però qui hi té la màxima responsabilitat és l’Alcalde Sr. Joaquim Brustenga.

Ha passat un any, una quarta part de la legislatura, i tinc la sensació que el govern de CiU i PP encara està a l’oposició, a l’oposició del govern anterior d’Independents-Esquerra i PSC. S’han passat tot l’any intentant justificar el malament que ho havia fet el govern anterior i els deutes que van deixar, i no s’han adonat que en un any no han fet res de positiu, que beneficiï i millori en algun aspecte la qualitat  vida dels veïns de Santa Eulàlia. S’han endeutat molt mes del que ho estàvem i, fruit de la seva gestió, hem més que duplicat els interessos que pagarem pels diners que devem.

El govern ha de deixar-se de retrets de la gestió del passat i fer tot el possible perquè el futur dels Santaeulaliencs sigui millor. Els partits de l’oposició recolzarem tot allò que considerem que el govern encerta i criticarem tot el que considerem que s’equivoca, com ha estat sempre. Això és la democràcia, malgrat alguns desitjarien que només els diguéssim, “Si, senyor”. Recordeu la canço d’Ovidi Montllor?.

Independents-Esquerra ha estat dues legislatures al govern i s’ha dedicat a governar i a respectar la feina de l’oposició, i ara que ens toca estar a la oposició per la voluntat dels ciutadans que van anar a votar, volem que se’ns permeti i es respecti la nostra feina d’oposició.

Santa Eulàlia de Ronçana, 14 de maig de 2012