Email
Facebook
Twitter
Instagram
Vimeo

Porta a porta o contenidors?

Publicat per el 30 juny 2012 a Notícies | 2 comments

 

 

A la presentació animada heu vist algunes de les dades més importants que justifiquen mantenir la recollida porta a porta i no tornar als contenidors, com desitgen els regidors de l’equip de govern. Dades clares i concises que es van explicar davant de prop de 100 persones el 14 de juny a l’acte informatiu organitzat per Independents-esquerra a la Fàbrica. L’Ajuntament té un informe fet per tècnics independents i un altre fet la tècnica municipal de Medi Ambient. Tots dos arriben a les mateixes conclusions, compartides per la Generalitat: a Santa Eulàlia és millor mantenir l’actual sistema “porta a porta”

El canvi de sistema es farà de forma unilateral per part de CiU i PP, sense comptar amb l’opinió ni el suport dels altres tres grups polítics del consistori. Creiem que això és un gravíssim error ja que la recollida d’escombraries és un tema seriós, que no es pot canviar cada quatre anys en funció del color polític de l’Ajuntament. Per això hem demanat per activa i per passiva que s’aturi el canvi i que seiem -tots- a parlar i a estudiar propostes de millora del sistema actual. A preguntes de l’ex-alcalde Josep Uñó (CiU), un dels ponents de l’acte va dir que allà on s’ha instaurat el porta a porta “el sistema es manté per sobre dels canvis polítics perquè ningú no el qüestiona davant del seu èxit”. I va afegir que “tot i que l’Ajuntament és qui té la potestat legal de fer el canvi, mai ens hem trobat que no es fes per consens de tots els grups polítics”.

Fins i tot la Generalitat, en mans convergents, pressiona a l’Ajuntament perquè mantingui el porta a porta

L’argument central del canvi segons el govern és, com no podia ser d’una altra forma, els costos. Diuen que tenen pressupostos més barats si es canvia a contenidors. Segons l’ambientòleg Enric Coll, “canviar amb l’argument de que és més barat és un argument molt pobre, que menysté la intel·ligència dels veïns”. Però l’experiència demostra que si en un primer moment pot resultar més econòmic, a curt termini (un o dos anys), resulta molt més car. Bàsicament perquè la mitjana de recuperació actual al poble és del 75% de tot el que es llença. Quan tornin els contenidors, aquest percentatge baixarà a la mitjana comarcal que va del 40% al 50%. És a dir, haurem de portar més deixalles a l’abocador. El cost actual de cada tona que va a l’abocador és de 12 €, però abans de cinc anys, la Generalitat l’incrementarà fins els 30 €. Els veïns pagarem més al rebut de les escombraries per fer front a l’augment de la despesa.

L’informe encarregat pel propi Ajuntament desaconsella tornar als contenidors. Però la dreta local té posada la directa a la seva feina de destruir. Podeu veure i descarregar l’informe al següent enllaç:

Informe sobre el canvi de recollida d’escombraries
 
 
Al final de l’acte un dels assistents, un veí del poble, reflexionava en el sentit de dir que “a la feina em sento orgullós de poder explicar com fem la recollida d’escombraries al poble, em fa sentir que ens estem avançant al futur. A partir d’ara sentiré vergonya”. El consell dels tres especialistes presents a l’acte del dia 14 va ser clar: “No us precipiteu. El contracte amb l’empresa Urbaser finalitza l’any 2015. Estudieu en aquests dos anys com millorar el sistema actual”. Paraules sàvies per a orelles convergents que no volen escoltar.

Algunes dades…


L’any 2004 s’enviaven a l’abocador prop de 4.500 tones. Ara només n’enviem 900.A Santa Eulàlia es recupera el 75% de les deixalles. Als pobles amb contenidors no arriba al 50%


Santa Eulàlia està dins dels 20 municipis de tot Catalunya amb un percentatge més alt de reciclatge


A Catalunya s’aprofiten el 40% de les deixalles, al Vallès Oriental el 38%. A Santa Eulàlia el 75%


El canvi a contenidors significarà mala imatge, pudors i l’acomiadament de treballadors.

2 Comentaris

  1. Tens raó. Només cal veure els contenidors que hi ha al costat de l’escola bressol del Rieral. I una dada per a la reflexió: amb el darrer canvi fet fa uns mesos (separar els envasos) el percentatge de recuperació va baixar del 75% al 65%.

  2. Tornarem als anys 80 amb ,pudors als carres, amb soroll a les nits d’estiu,

    per recollir les escombraries,i SOBRE tot la gent NO fara reciclatge

Fes un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *