Email
Facebook
Twitter
Instagram
Vimeo

Santa Eulàlia és el segon poble de la comarca que menys deixalles porta a l’abocador

 

El govern de CiU canviarà el sistema per contenidors

Santa Eulàlia de Ronçana és, després d’Aiguafreda, el poble de la comarca que més recicla les seves deixalles. Fins el punt que de cada 100 quilos d’escombraries només 23 van a l’abocador perquè no es poden reutilitzar. Les dades són de l’any 2011 i les publica El 9 Nou a la seva edició del divendres 7 de setembre de 2012.

És sense dubte un èxit de tots els veïns i veïnes de poble. Un èxit que no tindrà continuïtat en el temps per la tossuderia del govern de CiU i el PP. Sense atendre aquestes i d’altres dades d’experts han aprovat canviar el sistema de recollida porta a porta i tornar a embrutar els carrers amb contenidors tradicionals. El sistema de recollida actual es va implantar al municipi amb el primer govern d’Independents-esquerra a la legislatura 2003-07. Al programa electoral convergent de les municipals de 2011 afirmaven sentir-se satisfets amb el sistema, però que el voldrien millorar. Hi han amors que maten.

Les xifres són més importants del que poden semblar en un principi. La Generalitat i la Unió Europea han iniciat polítiques per castigar a qui menys recicla. I ho faran augmentant de forma molt important el preu que cada ajuntament paga per cada tona de residus que porta a l’abocador. Un dels arguments de la dreta local per acabar amb el porta a porta és l’econòmic. Un argument molt pobre ja que en el transcurs de un o dos anys el poble veurà incrementada la factura de l’abocador. I de retruc el govern haurà de pujar el rebut de les escombraries per fer-hi front.

Segon recull El 9 Nou queda clar que “les poblacions on es fa la recollida amb contenidors doblen el percentatge [de residus a l’abocador] que registren els pobles amb porta a porta”. De fet, la mitjana comarcal de deixalles que no es reciclen és de 62 de cada 100 quilos. A Santa Eulàlia només de 23 de cada 100.

De cada 100 quilos de residus generats a Santa Eulàlia:

  • 22 quilos són matèria orgànica.
  • 11 quilos corresponen a la poda i jardineria.
  • 2,5 quilos de paper i cartró.
  • 7,5 quilos de vidre.
  • 18,5 quilos d’envasos.
  • Mig quilo de material voluminós o fusta.
  • 15 quilos d’altres materials.
  • 23 quilos no es poden aprofitar i van a l’abocador.
Podeu veure l’article sencer i la comparativa per pobles al següent enllaç: